Alegerea primului job dupa facultate

V-ati gandit vreodata ce influenta are alegerea primului loc de munca, dupa terminarea facultatii, asupra traseului profesional? Pana zilele trecute, cand un coleg din departamentul tehnic, a propus sa abordam acest subiect, trebuie sa recunoastem, ca nu am reflectat niciodata asupra acestei decizii. Probabil ca am luat lucrurile ca fiind evidente si ne-am vazut de obiectivele stabilite, sau de insusi procesul de stabilire clara a obiectivelor personale/profesionale. Dar…ne influenteaza, sau nu aceasta decizie traseul, dimensiunea obiectivelor si viata? Suntem de parere ca da! Fara indoiala, ceea ce alegem ca prima experienta profesionala dupa terminarea studiilor, poate avea o influenta majora asupra intregii vieti, nu numai asupra carierei.
Constientizarea este primul lucru pe care trebuie sa il consideram atunci cand vine vorba de orice initiativa. Iar daca vorbim de initiativa de responsabilizare, pentru ca in fond asta vizeaza decizia de a lua parte la viata activa.
“Masurarea” realista a aptitudinilor in raport cu obiectivele, ar trebui, credem noi, sa reprezinte fundatia procesului de organizare in vederea angajarii. Astfel, credem ca, in acest moment al vietii, cei mai multi dintre noi, ne lovim de o “imprejurare” care ne forteaza sa facem un compromis. Si facem compromis, tocmai pentru ca suntem in cautarea unui mediu, unde sa ne formam, integram, de unde sa “ aspiram" informatii... Si pentru ca nu am mai trait astfel de momente si nu stim niciodata daca acel prim loc de munca, fie el in Romania, sau in strainatate, este locul potrivit pentru noi, sau nu.
Un raport al Institutului National de Statistica din 2016 arata ca, din 2012 si pana astazi, rata somajului in randul tinerilor este in crestere de la an la an. Daca in 2012 in Romania doar 14% dintre tinerii cu varste cuprinse intre 16 si 28 de ani nu erau angajati, la sfarsitului anului 2016 ajungeam deja la 23% cu rata de somas pe acelasi segment de varsta si, se estimeaza o crestere cu pana la 1,7% in 2017.
Asadar! Cum influenteaza alegerea primului loc de munca aceste statistici si ce putem face ca acest procent sa scada?

INCURAJATI PE TOATA LUMEA SA MUNCEASCA!!!


In mai toate tarile moderne, indiferent de patura sociala din care fac parte, parintii isi incurajeaza copiii sa munceasca. Observam, atat in occident, cat si in Romania anilor 2000 ca, sportul era o a 3-a religie oficiala a tarii.
V-ati intrebat vreodata, de ce tinerii erau mai motivati atunci?
De ce mai multi oameni erau angajati?
Sportul, ca si munca (pentru ca nu sunt pre diferite), responsabilizeaza si motiveaza. Iar pentru ca in perioada post comunista, cel putin in primii ani dupa '90, nu exista toata varietatea de activitati de acum si industria era inca functionala, sportul, scoala si munca, erau primele optiuni. Prin comparatia de mai sus, vrem doar sa reamintim de importanta disciplinei in tot ceea ce facem. De cele mai multe ori, rezultatele bune, le obtin oamenii organizati si hotarati.
Deci... incurajati-va copiii sa ia parte la viata activa si incercati sa ii ghidati corect. Aceasta ghidare, recomandam sa prezinte declansatorul, nu traictoria, asa cum se intampla in multe cazuri. Intelegem prin asta ca, odata cu terminarea studiilor, fiecare parinte isi doreste ce e mai bun pentru copilul lui si asta “motiveaza” sa il indrume catre joburi de profil. “ Daca a termina Politehnica, atunici sa fie inginer…. “ Suntem de acord! Sa fie, dar piata are nevoie de ingineri pregatiti, experimentati, deschisi catre nou si orientati catre viitor. Deci, nu ar fi mai ok sa il ajutam sa deschida ochii, sa descopere care sunt acele locuri de munca, unde poate acumula experienta si informatiile necesare, pe care sa le foloseasca atunci cand v-a aborda angajatorul/ jobul, la care acesta si-a propus sa ajunga. Compromis cu beneficii pe termen lung. Asta inseamna ca, daca e sa alegem, care ar fi cel mai potrivit prim job dupa facultate, noi am alege un job in vanzari. Un loc de munca in vanzari, chiar daca este in tara sau in strainatate, ofera o varietate mare de beneficii. Argumentam topicul si conchidem cu un top al acestor beneficii.

TOP 10 beneficii pe termen lung ale unui job in vanzari.


  1. Daca esti introvertit, un job in vanzari de poate ajuta sa depasesti acest lucru, sau sa il folosesti in favoarea ta.
  2. Un job in vanzari te poate invata cum si cand sa abordezi intr-un mod favorabil tie oamenii/companiile
  3. Mediul de lucru poate influenta performanta angajatului, indiferent de ocupatia acestuia. Astfel ca, un job in vanzari te poate invata ce inseamna rezisti sub presiune si cum sa faci fata situatiilor de stres.
  4. Poti invata cum sa comunici eficient, atat in scris si poate ajuta la imbogatirea considerabila a vocabularului.
  5. Managementului timpului poate fi un alt beneficiu atasat joburilor in vanzari. Pentru ca un job in vanzari inseamna de cele mai multe ori, un target de atins, o buna organizare a timpului, va atrage intotdeauna cu sine, rezultate mai bune.
  6. Libertatea de miscare. Chiar daca poate fi subiectiv, acest beneficiu “program flexibil” poate fi regasit in mai toate descrierile de post, ale unui job in vanzari.
  7. Castiguri peste medie pentru cei care fac performanta.
  8. In comparatie cu alte locuri de munca, in departamentul de vanzari al unei companii, poti creste ierarhic mai repede decat in alte departament.
  9. Posibilitatea de a calatorii in interes de servici. Pentru astfel posturi, angajatorii cauta persoane dinamice, tocmai pentru ca exista sanse mari sa fiti “nevoiti” sa calatoriti.
  10. Cel mai important beneficiu il reprezinta suma tuturor beneficiilor de mai sus. Dand frau liber procesului de formare si intelegand esenta a ceea ce inseamna sa vinzi, vei intelege ca, un candidat care cunoaste: importanta limbajului si abordarea intr-un mod profesional al clientului, este dinamic, sociabil, dezinvolt, organizat, motivat, deschis catre nou si auto didact, acel candidat isi va gasi mereu un loc de munca bun.
Retineti ca, un job in vanzari, nu il poate face oricine si necesita un set de abilitati ce pot fi native, sau dobandite. Daca intelegeti importanta unei astfel de experiente, atunci suntem siguri ca veti lua decizia corecta pentru voi atunci cand va veti fi decis sa luati parte la viata activa. Inginer, it-st, antreprenor, sau medic veterinar…idiferent care este traictoria carierei voastre, daca veti sti sa abordati, sa comunicati, sa fiti organizati, motivati, disciplinati si nu in ultimul rand hotarati. Atunci inseamna ca veti sti sa vindeti veti fi pregatiti sa faceti urmatorul pas catre cariera visata.
Totul este un proces si nu exista scurtaturi, cel putin nu publice, in calatoria catre reusita. Planificarea, auto evaluarea si evaluarea periodica a aptitudinilor, pot ajuta la definirea clara a obiectivelor de cariera.