AiCeTrebuie? - Beneficii program

“Intr-un program work&travel beneficiile sunt atat personale, cat si profesionale”

Ce inseamna un program work&travel? Care sunt beneficiile? Care este varsta cea mai potrivita pentru a lua decizia de a accepta o astfel de provocare?

Toate informatiile necesare le-am aflat de la Corina Neagu, specialist HR British School of Bucharest.

Care este momentul in care un individ ar trebui sa se gandeasca sa incerce un program work&travel ?
Recunosc ca eu am ratat un astfel de moment cand eram la inceputul carierei, dar din experientele celor care au ales un astfel de program iti pot spune ca cel mai potrivit moment e cand inca nu stii ce cariera sa alegi, cand esti student si vrei sa "exploatezi" vacantele si sa castigi experienta si ceva bani. Cand esti la inceput de drum si vrei sa ai cat mai multe experiente internationale care pot aduce valoare si din care poti invata o multitudine de lucruri, in care poti cunoaste multi oameni, chiar poti stabili parteneriate pe termen lung. In plus un astfel de program te expune nu doar situatiilor profesionale, dar si diferentelor culturale, de limbaj, religioase si iti ofera posibilitatea sa vizitezi locuri minunate.

Care sunt beneficiile profesionale pe care ar putea sa i le aduca un astfel de job?
Din punct de vedere profesional, in primul rand experienta, pe urma trecerea prin mai multe proiecte, cunoasterea unor companii si a modului in care acestea fac business, descoperirea unor talente, abilitati, competente in anumite zone, imbunatatirea nivelului de limbi straine.

Repet, beneficiile nu sunt doar profesionale, ci si personale.

Exista o limita de varsta superioara pentru un astfel de job. Nu stiu, ma gandesc ca daca la 30 de ani esti numai in work&travel poate iti afecteaza imaginea profesionala sau poate e de bun augur. Ce spune specialistul?
Nu stiu daca e vorba doar de a-ti fi imaginea profesionala afectat cat despre a-ti gasi un echilibru. Cand esti la inceput de cariera iti doresti sa explorezi cat mai multe optiuni, sa alegi varianta optima dupa ce ai trecut prin mai multe experiente. Cand depasesti 30 de ani iti doresti mai multa stabilitate, familie, venituri constant etc. Pe de alta parte cunosc oameni pentru care acest work&travel este un mod de viata, asta ii tine motivati si entuziasti. Stiu oameni care la peste 40 de ani decid sa-si ia un an sabatic si sa se regaseasca, sa se cunoasca mai bine, sa se reinventeze sau isi deschid propriul business. Nu exista un tipar, dar cred ca majoritatea celor care intra intr-un astfel de program sunt tineri pana in 30 de ani.

La ce trebuie sa fie atenti cei care pornesc pe acest drum. Aici ma refer atat la atentia asupra procesului de recrutare, cat si la atentia din momentul in care a ajuns la job?

Traim timpuri grele din acest punct de vedere, in sensul in care informatia circula rapid, si nu este neaparat corecta si adevarata. De aceea consider ca trebuie sa se documenteze foarte bine inainte, sa verifice toate informatiile, rata de succes anterioara pentru programele respective, referinte pentru oamenii implicati etc.

Care sunt drepturile unui individ care a ajuns la lucreze in strainatate?

Aici nu exista raspuns general valabil, pentru ca acestea depind de la tara la tara si de la job la job. De aceea toate informatiile trebuie verificate foarte bine inainte de a se lua orice fel de decizie. E foarte frumos sa fii trimis in Ecuador, de exemplu, suna minunat, dar stii cu adevarat ce te asteapta acolo? Clima, legislatie, responsabilitati si obligatii ca cetatean strain, obiceiuri locale etc.?

Hai sa face un exercitiu. Am luat un job in sistem work&travel, ajung la destinatie si descopar ca situatie nu este tocmai cea care mi-a fost prezentata. Ce fac? Cui ma adresez? Ce masuri trebuie sa iau acolo, dar si in momentul in care ma intorc in tara?
Tocmai de aceea partea de pregatire si de documentare este extrem de importanta. Evident ca pot aparea probleme neprevazute, dar solutii exista atat timp cat pleci pregatit psihic sa le faci fata. Nu poti pleca fara sa te asiguri ca ai toate datele de contact ale persoanelor sau autoritatilor care te pot ajuta in cazul in care ai nevoie. In momentul revenirii in tara sesizezi compania respectiva pentru ca pe viitor sa nu se mai repete astfel de situatii. In cazul in care nu sunt receptivi si nu se intampla nimic, te adresezi organelor competente.

La final, iti pun o intrebare poate ciudata, insa eu o consider importanta. Care trebuie sa fie profilul omului care se califica sa plece intr-un program work&travel? Cum trebuie sa fie el ca individ, ca si structura?

Din nou voi raspunde ca nu putem generaliza. Ceea ce stiu sigur este ca din multitudinea de competente, abilitati, talente si altele din acelasi registru nu trebuie sa lipseasca cel putin o limba straina, curajul, increderea in sine, ambitia si dorinta de a invata si de a deveni un om mai bun si raspunsul la intrebarea: de ce vreau sa fac asta?