Din vanzari la resurse umane, un singur pas

Am aflat de la Ionut Leca, cum e sa "migrezi" de la un loc de munca in vanzari, la unul in resurse umane. 


Astazi, recrutare, sute de oameni vazuti, multe contracte semnate si un numar de oameni pe care i-a ajutat sa-si gaseasca un loc de munca ofertant - bine platit - si un stil de viata in care calatoria este, pe langa job, subiectul principal.

Iata cum, in cateva cuvinte, am descris activitatea lui Ionut Leca, sales admin in cadrul Coplex Hub.

Asa cum marturiseste in interviul pe care va invit sa-l cititi mai jos, ii intelege perfect pe candidatii care-i trec prin fata pentru ca atunci cand a renuntat la vanzari si a pornit pe acest drum al HR-ului,  nu stia exact la ce sa se astepte. Erau multe necunoscute si o singura certitudine. aventura avea sa fie una de 5 stele.

Astazi vorbeste cu pasiune despre ceea ce face, vorbeste despre traininguri, seminarii, contracte semnate, interviuri de recrutare si despre oameni pe care-i suna dupa prima saptamana de job in strainatate care-i multumesc pentru oportunitate. 

 

Spune-mi despre Coplex si rolul tau aici?

 

Rolul meu in Coplex este unul complex. Decizia de a fi parte din proiectul Coplex a venit spontan. Am venit la interviu si in primele trei minute am zis ca plec. Insa, dupa prima discutie cu Bogdan am fost cucerit de interviul pe care l-am avut, tocmai pentru ca eu cautam sa-mi schimb domeniul de activitate. Inainte de Coplex, am lucrat in vanzari pentru Telekom. 

 

Ce trebuie sa stie oamenii care sunt programati la interviu cu tine?

Eu sunt un om deschis si sincer, drept urmare punctez pe sinceritate. Cu cat esti mai sincer si cu cat exprimi mai deschis care sunt partile negative, omul tinde sa aiba incredere in tine si asta este cel mai important lucru. In job-ul pe care eu il fac am nevoie ca omul sa aiba incredere in mine. Practic eu il iau de la mama lui de acasa si ii ofer un loc de munca in afara tarii, in general. 

Pe de alta parte, ei trebuie sa inteleaga ca vor pleca sa munceasca, le explic ce este greu in chestia asta si abia apoi le explic care sunt beneficiile. Mergi, castigi bani, te plimbi, cunosti oameni, inveti o limba straina pe care poate o stii si te perfectionezi, poate o inveti pe a doua, pentru ca ai posibilitatea, ramai cu prieteni. 

 

Vorbeam la inceput despre faptul ca tu esti un om de vanzari, inainte sa fii un om de HR. Din punctul aceasta de vedere, ce cauti la oamenii pe care ii recrutezi?

Nimic complicat. Absolut nimic. Le cer sa zambeasca, sa aiba atitudine pozitiva si sa comunice cat se poate de activ. Asta este, daca vrei, secretul reusitei in vanzari. Cu o astfel de atitudine este imposibil sa nu reusesti sa vinzi. 

 

Am vorbit despre ei, despre cum trebuie sa fie ei. Hai sa vorbim acum despre intrebarile pe care ar trebui sa ti le puna la interviu?

Da. Recunosc, mi-as dori mult sa am candidati care sa ma intrebe de mai multe ori ce vor face acolo. Multi dintre ei lasa impresia ca au inteles, desi nu au inteles exact. Mi-as dori sa insiste cu intrebarile: ce fac cand ajung acolo, ce fac daca nu sunt clienti in magazin, ce fac dupa sfarsitul programului sau ce fac in ziua mea libera. Candidatii trebuie sa inteleaga ca nu vorbim despre un program work&travel clasic, in care investesti 2000 de dolari, saptamani pierdute pe la ambasade pentru 3 joburi part-time in State, unde lucrezi 12 ore pe zi, si de unde vii cu 15 poze acasa si 200 de dolari in plus. La Coplex, vorbim despre un work&travel mult imbunatatit. Nu investesti bani, castigurile depind de cat de mult te implici, ai posibilitatea sa te muti in alte locatii, ai timp liber, ai traininguri, ai cazare gratuita o perioada de timp. Pe de alta parte, nu este simplu. Exista un program de lucru 8 ore pe zi, sunt clienti de abordat, si poate zile care se incheie cu o vanzare nu prea buna, insa cu siguranta, ziua de maine vine cu o vanzare care o compenseaza si pe cea de ieri. Sa dau un exemplu clar, dar sunt sute de astfel de exemple. N-ai vandut nimic pana la inchidere si, deodata, vine un client si faci o vanzare de 1000 de euro, 300 sunt ai tai. 

 

Ce fel de oameni cauta Coplex?

Eu sunt foarte selectiv cu oamenii pe care ii recrutez, asta am invatat in timp. Sunt selectiv, iar asta imi da garantia ca omul pe care-l aleg pentru job va face performanta. Asta este sigur.  Pentru ca mai stiu ceva...Coplex vrea calitate, nu cantitate. Stiu ca suna cunoscut, o sintagma prea des folosita, insa rezultatele pe care le avem, confirma. Apropo de procesul de recrutare, este esential, foarte important, fiecare etapa in parte - de la primul apel telefonic si pana la semnarea contractului, sunt definitorii.

 

Legatura cu oamenii plecati continua si dupa ce acestia sunt angajati in locatiile pentru care s-au calificat?

Absolut, este o chestiunepe care am inteles-o de la inceput. Chiar daca vorbim despre o recrutare pentru un partener din strainatate, chiar daca persoana recrutata de noi devine angajat al partenerului nostru, suntem atenti la activitatea si evolutia lui din momentul plecarii pana la incheiere contractului. Urmarim sa fie platiti la timp, sa aiba cazarea asigurata si in conditiile agreate, sa fie respectati de angajator, asa cum urmarim sa-si faca treaba, sa dea randament pentru a avea rezultatele cele mai bune.