Fii serios si sigur vei avea succes!

Alina Patit, Project Manager Coplex, este omul care stie 100% cum stau lucrurile in acest sistem Work&Travel. Inainte de a fi recrutor, inainte de a fi deschizator de drumuri in aceasta industrie, specialistul Coplex a fost, el insusi, Beauty Adviser intr-unul dintre shopurile pentru care recruteaza astazi, in Barcelona.

 

”Atata timp cat te respecti pe tine, iti respecti propriile principii si iti respecti si targeturile, 100% ajungi la succes”! Aceasta este prima si cea mai importanta lectie pe care a invatat-o din experienta pe care a trait-o si este primul lucru pe care vrea sa-l transmita celor care viseaza sa obtina un job bine platit in afara tarii. Nu mai vorbim despre beneficiile care vin la pachet cu acest gen de oportunitate...

 

Cum ai inceput?

 

Da. Asa este. De cand eram mica, mi-am dorit sa plec din tara. Acesta era primul gand. Cand ma uitam la un film strain, imi doream sa fiu si eu acolo. Prima data am fost in Danemarca. Am plecat pe cont propriu, la 23 de ani. Am stat 2 ani acolo, am ajuns manager la un hotel. Era unul destul de mare, in centrul orasului Copenhaga. Dupa 2 ani am decis sa vin casa, pe un proiect care nu s-a finalizat, insa am ajuns sa lucrez cu Bogdan. Am avut un stand de dermato-cosmetice premium si, dupa doua luni, am plecat in Barcelona, in Spania. De data aceasta, intr-un Work&Travel clasic, ca cel pe care-l promovam si aici la Coplex. 

 

Inceputul a fost greu, evident, insa dupa primele doua saptamani care au fost de acomodare, lucrurile au inceput sa se miste cum mi-am dorit eu. In perioada de acomodare am invatat locurile unde ar trebui sa merg, ce trebuie sa fac, m-am obisnuit cu noul loc de munca, cu oamenii, cu modul de abordare, desi facusem asta si inainte, a trebuit sa ma reobisnuiesc. Dupa o luna am inceput sa fac performanta in vanzari. Am facut cam 1000 de euro, in prima luna, in a doua am ajuns la 1200, iar in a treia luna am reusit sa ating un salariu 4000 de euro. Eu m-am impins peste limite ca sa reusesc. Cand esti acolo si nu numai, totul tine doar de tine, de cat de mult inveti, cat de mult te dedici si de cat de multa informatie asimilezi, nu e totul in cartea si trainingul pe care ti le ofera angajatorul.

 

Cum te-a ajutat pe tine job-ul acesta sa te dezvolti, fie ca vorbim despre zona profesionala, fie ca vorbim despre zona personala?


In primul rand, m-a organizat. Aveam un program strict, aveam nevoie de timp pe care sa-l aloc studiului (workbook), trebuia sa invat in permanenta...Mi-am perfectionat abilitatile lingvistice, atat in engleza, cat si in spaniola. In doua luni, am reusit sa port o conversatie cu un spaniol autentic. M-am dezvoltat din punct de vedere personal. Eu sunt destul de introvertita ca persoana, iar acest job m-a ajutat sa depasesc aceste limitari. Am citit foarte multe benzi desenate. In vanzari, este foarte important sa mentii conversatia si sa faci glume, dar glumele tale sa fie din acelasi context ca si conversatia. Citeam articolele din toate domeniile, invatam cuvinte de salut si propozitii intregi din alte limbi, citeam stirile, pentru ca orice ma ajuta sa ma apropi de clienti. M-a dezvoltat din punct de vedere al modului in care privesc relatiile interumane, am devenit mult mai sociabila si am avut doar de castigat. Am fost promovata dupa doua luni jumatate pe un post mai bun. 

 

De ce n-ai ramas acolo?

Planuisem deja cu Bogdan sa deschidem o afacere in directia asta. Nu stiam exact cand, insa atunci cand m-am intors am zis ca ar fi ok sa construim o companie prin care sa impartasim experienta personala si care sa ofere tinerilor ca noi sansa sa reuseasca sa obtina un loc de munca in afara tarii.

Stiu cat de mult a insemnat pentru mine experienta asta, cat si pentru Bogdan si ma bucur foarte tare ca putem impartasi acest lucru si cu generatia Y. Motivatia care sta la baza proiectului a fost cea care m-a facut sa ma intorc si sa nu imi fac planuri de plecare prea curand. 


Ce asteptari ai de la omul pe care il recrutezi tu?

Sa fie serios, in primul rand. Cred ca e calitatea numarul 1 pe care poate sa o aiba un candidat. Odata ce esti serios cu tine, poti face orice. Atata timp cat te te respecti pe tine si iti respecti propriile principii si targeturile, 100% ajungi la succes. 


"Asuma-ti si vei reusi" - Alina Patit Project Manager