“Cum faci tu diferenta intre alti 50 de candidati?"

“Cum faci tu diferenta intre alti 50 de candidati?"

Aceasta este intrebarea pe care trebui sa ti-o pui atunci cand mergi la un interviu de angajare. Fie ca-ti cauti un loc de munca in Bucuresti, un loc de munca in Ilfov sau loc de munca in strainatate, participarea la un targ de joburi este binevenita. Ce faci insa? Cum te pregatesti pentru un astfel de eveniment, ce discurs ai sau, pur si simplu, cum te imbraci? Despre toate acestea am vorbit cu Corina Neagu, Consultant HR in cadrul British School of Bucharest.

Care sunt cele mai importante evenimente de HR care se desfasoara in Bucuresti?
In afara catorva cursuri de recrutare, conferinte si workshop-uri punctuale in aceasta zona, nu prea ne putem lauda. Mi-ar placea sa avem parte de evenimente importante in acest domeniu.

Chiar daca nu-s multe, la cele care sunt, aici ma refer la targuri de job-uri, am observat existenta unui flux foarte mare de oameni. Cam de ce ar trebui sa mergem la astfel de evenimente si ce teme ar trebui sa ne facem in prealabil?
Motivul principal ar fi sa mergem pentru ca avem un interes in acest sens - fie suntem recrutori, oameni de HR, sefi de departamente, fie ca pur si simplu vrem sa cunoastem oameni in zona asta sau ne cautam un furnizor de servicii de recrutare cu care sa colaboram.
Asta cu temele in prealabil suna bine in teorie,in practica sunt prea putini oameni care se documenteaza asupra evenimentelor respective. Eu merg pe ideea de valoare adaugata - sa mergi la evenimente care-ti aduc ceva, de la care poti invata ceva, cu oameni care te pot inspira.

Mergem la un targ de joburi ca sa ne gasim slujba pentru care suntem pregatiti, dar care trebuie sa fie discursul nostru atunci cand suntem in fata angajatorului?
Mereu sunt intrebata despre retete de succes. Nu cred decat in retetele oferite de medici, si uneori nici in acelea, pentru ca nu sunt adepta medicamentelor. Nimeni si nimic nu-ti poate garanta succesul. Poti avea o zi extraordinara, in care toate sa-ti mearga din plin si sa primesti cateva oferte, sau poti avea luni intregi de cautari si frustrari in care sa nu fi nici macar invitat la interviu.
Angajatorul vrea sa afle despre cine ce-i aduce lui bani in cont daca te angajeaza pe tine. Discursul pe asta trebuie sa puna accent - cum faci tu diferenta intre alti 50 de candidati? Cu ce esti mai deosebit? De ce te-ar angaja pe tine si nu un altul?

Cum trebuie sa ne imbracam atunci cand mergem in fata unui angajator. Uitam, din pacate, de acest aspect.
Se spune ca trebuie sa te imbraci ca pentru jobul pe care vrei sa-l obtii, nu ca pentru cel pe care-l ai.
Eu cred in respectul de sine si in bun simt. O persoana vadit interesata de succes va pune accentul si pe cum arata, nu doar pe pregatirea pentru interviu. Imaginea insa trebuie sa completeze atitudinea, experienta, cunostintele, nu sa primeze.

Facem o selectie a firmelor care ni se potrivesc profilului sau mergem tintit?

Sau ajustam profilul in functie de ce oferta exista pe piata? Sunt oameni care viseaza sa lucreze intr-o anumita companie si fac tot ce pot in directia respectiva, asa cum sunt oameni care dupa luni de cautari ar accepta orice. Discutia este despre ce compromisuri esti dispus sa faci ca sa obtii un job. Conteaza compania, conteaza imaginea, conteaza mediul de lucru, reputatia, valorile, respectul pentru angajati, oferta financiara, oportunitatile de invatare si de crestere etc.? Sunt intrebari la care orice candidat ar trebuie sa caute raspunsuri inainte de a se duce la interviuri.


Ce facem dupa un interviu de recrutare sau dupa un targ de joburi in cadrul caruia am sustinut mai multe interviuri? Revenim pentru feedback sau asteptam sa primim un semn de la posibilul angajator?

Din punctul meu de vedere acest feedback pe care milioane de oameni il asteapta poate ori sa nu vina niciodata, ori foarte tarziu, de aceea eu incurajez toti candidatii sa intrebe in cadrul interviurilor cand estimeaza angajatorul sau recrutorul ca poate oferi un feedback, iar daca candidatul nu-l primeste cand i s-a spus, sa revina cu un e-mail de multumire si cu verificarea statusului procesului de recrutare. Uneori primesc raspuns, alteori nu. Scuza eterna este ca sunt mult prea multi candidati si nu e timp pentru a oferi feedback tuturor. Si aici intervine lipsa de respect fata de candidat, cand ai promis ca-i dai un feedback si nu ai facut-o. Mai elegant si mai simplu de inteles este sa-i comunici, direct, ca daca nu primeste niciun raspuns in decurs de o saptamana sau doua inseamna ca altcineva a fost ales. Simplu.

Corina Neagu, Consultant HR in cadrul British School of Bucharest.