7 job-uri ce vor disparea in urmatorii ani

Te-ai intrebat vreodata daca locul tau de munca va mai exista peste 10 ani? Dar peste 20?
Un studiu recent arata ca inteligenta artificiala va inlocui in urmatorii 15 ani aproximativ 30% din locurile de munca existente acum pe piata. Pentru companiile ce doresc sa economiseasca cat mai multi bani si resurse, robotii sunt cea mai eficienta forta de munca: lucreaza 24/7, fara sa necesite salarii si de cele mai multe ori mai rapid si fara erori. In plus de asta, robotii vor inlocui job-urile monotone, repetitive si periculoase, ce pot pune in pericol sanatatea oamenilor. Astfel spus, daca iti cauti un job pe www.coplex.ro, ejobs, bestjobs, sau oricare alta platforma de recrutare., ai grija ce alegi!

7. Soldati


Astazi, armata utilizeaza deja drone pentru diferite misiuni fiind mult mai sigure si usor de folosit. De asemenea, multe forte militare incearca sa contstruiasca roboti pentru a inlocui oamenii in misiunile de teren.
Un exempl ar fi robotii Knightscope, care pot auzi, vedea si mirosii orice pericol din zona pe care o patruleaza, si pot anunta imediat autoritatiile.


6. Agent de turism


Inainte de existenta internetului existau o multime de oameni ce lucrau ca agenti de turism, cu scopul de a aranja cele mai bune oferte de calatorii. Astazi, datorita internetului, oamenii sunt din ce in ce mai doritori sa isi aranjeze singuri aceste calatorii, fiind extrem de simplu si usor de realizat.

5. Barman


O alta meserie ce va disparea peste ani, va fi aceea de barman. Cum va arata viitorul atunci? Vei comanda bautura dorita pe o tableta, un brat robotic ti-o va prepara, iar apoi in urma unei scanari a hainelor pe care le porti, infatisare si dialect, iti va pune intrebari de genul „Ai vazut meciul aseara?“
Poate parea un viitor prea indepartat sa te asezi la un bar si sa fii servit de o mana robotica gigantica, dar vasul de croziera Royal Caribbean deja a abordat aceasta idee.

4. Contabil


Un studiu recent arata ca in urmatorii ani, aproximativ 90% dintre contabili risca sa isi piarda locul de munca in detrimentul inteligentei artificiale. De ce? Deoarece inteligenta robotilor se dezvolta din ce in ce mai mult iar calculele contabililor vor putea fi realizate usor de catre roboti.


3. Farmacist


In viitorul apropiat, cumpararea medicamentelor va fi ca obtinerea unui suc de la un dozator. Motivul inlocuirii oamenilor cu inteligenta artificiala este nevoia de a evita erorile si creste siguranta cumparatorilor. In plus, lanturile farmaceutice si spitalurile vor adopta in viitor aceasta varianta deoarece vor scadea considerabil costurile la intretinere si educatia tinerilor.

2. Avocat


Informatia totala pe care un avocat trebuie sa o dobandeasca pentru a putea rezolva cazuri este imensa. Astfel, inteligenta artificiala ar putea indexa toata aceasta informatie si sa o foloseasca in amanunt, cu scopul castigarii proceselor.
Un proiect sustinut la Colegiul Chicago-Kent, a avut ca scop dezvoltarea unui algoritm, ce ulterior s-a dovedit un succes la 70% din 8000 de cazuri. Astfel, aceasta meserie va putea fi inlocuita de roboti in viitorul apropiat.

1. Chirurg


Obtinerea diplomei de studii superioare in ramura medicinii implica multi ani de perfectionare si un volum de informatie impresionant, toate acestea pentru realizarea operatiilor cu riscuri imense, in scopul salvarii pacientilor.
Astfel, robotii-chirurgi vor putea lucra non-stop si vor fi programati pentru evitarea oricarei erori in timpul procedurilor chirurgicale.

Fundatia Guy’s and St Thomas NHS a ‘angajat’ deja roboti ce opereaza alaturi de chirurgi. Motivul pentru care acest domeniu va fi inlocuit in viitor de inteligenta artificiala este viteza pe care robotii au, si de asemenea faptul ca nu poseda emotii si pot lucra fara oprire.


Ce impact va avea inteligenta artificiala in alegerea unei facultatii si ulterior unui job, nu se stie. Miliardarul Mark Cuban, intr-un interviu oferit de Bloomberg TV, ii indruma pe tinerii la inceput de drum sa aleaga facultati care sa le lucreze gandirea creativa. Acesta considera ca studiile superioare ca psihologia, limbile straine si arta, vor fi cele mai cautate dupa ce inteligenta artificiala va acapara piata.Diana Catrina Vanderdi | Coplex Hub