Scrisoare de intentie

FIȚI PREGĂTIT PENTRU INTERVIU!

Pentru că scrisoarea de intenție este un document structurat, de maxim o pagină, trimis angajatorului, vă recomandăm să exprimați dorința de a lucra în cadrul companiei prin a demonstra că aveti toate calitățile necesare pentru jobul respectiv. Scrisoarea reprezintă primul contact pe care îl stabiliți cu angajatorul și poate face legătura dintre dumneavoastră și viitorul loc de muncă. Foarte mulți angajatori acordă o atenție deosebită scrisorii de intenție atunci când iau în considerare un CV, iar lipsa acesteia poate anula șansa către un posibil interviu. După cum și numele indică, scrisoarea de intenție trebuie să prezinte motivația dumneavoastră. Domeniul ei de aplicare este mult mai larg decat ați putea crede. Vă recomandăm să organizați scrisoarea de intenție în funcție de experiența pe care o aveți.
Sugerăm ca scrisoarea de intenție să includă următoarele aspecte:

    • numele și prenumele, adresa, nr. de telefon
    • numele și titulatura persoanei care se ocupă de angajări
    • numele și adresa companiei/instituției angajatoare

    Sugestii:

    Primul paragraf trebuie să vizeze motivul expedierii scrisorii alături de precizarea postului pe care doriți să-l obțineți, dar și sursa informației cu privire la postul respectiv.
    Al doilea paragraf trebuie să explice ce anume a trezit interesul față de job și compania respectivă. Dacă experiența pe care o aveți se regăsește în domeniul de activitate al companiei sau aveți cursuri de specializare care vă recomandă pentru slujba respectivă, precizați. De asemena, este recomandat să specificați câteva dintre calificările pe care le considerați de interes pentru companie.
    Al treilea paragraf va face trimitere la cv-ul anexat, de aceea, nu este recomandat să repetați informațiile din acesta. Scrisoarea de intenție vine ca un plus la informațiile deja existente în CV și ea trebuie să înglobeze aspecte generale ale candidatului cu privire la abilități, aptitudini și prezentarea generală a acestuia. Tot în acest paragraf se pot menționa și motivele pentru care parăsiți actualul loc de muncă și de unde provine dorința de a candida pentru noul post.
    Paragraful de încheiere trebuie să mulțumească angajatorului pentru timpul acordat lecturii și să solicite un interviu. În acest paragraf puteți menționa disponibilitatea de a vă prezenta la un astfel de interviu și modalitățile în care puteți fi contactat (telefon, e-mail, s.a.). Încercați ca partea de final a scrisorii să nu detină o informație vagă, ci să ceară un răspuns din partea angajatorului.

    TIPS&TRICKS

    Convingeți angajatorul ca sunteți un risc pe care merită să și-l asume
    Personalizați-vă scrisoarea de intenție
    Folosiți un limbaj specific domeniului
    Puneți accent pe competențele transferabile
    Explicați de ce vă orientați spre acest domeniu
    Detaliați reușitele pe care le aveți
    Expuneți valorile personale și viziunea pragmatică
    Definiți obiectivele pe termen lung, tinând cont de cerințele postului pentru care ați aplicat
    Arătați-vă deschiderea pentru alte discuții


    MODEL STANDARD DE SCRISOARE DE INTENȚIE

    Nume și prenume:
    Adresă:
    Telefon:
    E-mail:
    Dată:

    Stimate Domnule/Stimată Doamnă,


    Vă adresez această scrisoare de intenție ca răspuns la anunțul dumneavoastră pentru postul vacant pe care îl aveți în instituție. Am absolvit Facultatea ____________________, domeniul ______________, la Universitatea___________________ din București și consider că în anii de studenție am acumulat multe cunoștințe, combinate cu abilități utile domeniului și, implicit, jobului dvs. Sunt o persoană dinamică, cu aptitudini foarte bune de comunicare, dobândite în experiența mea de __________, responsabilă, hotărâtă, interesată în perfecționarea profesională în domeniul marketing. Îmi doresc să am șansa de a lucra în compania dumneavoastră, unde aș putea să-mi pun în evidență capacitățile intelectuale și experiența acumulată (conform CV anexat) pentru a îndeplini sarcinile și scopurile organizației, cât și pentru dezvoltarea carierei mele. Dacă veți considera că motivația și calificarea mea sunt oportune pentru obținerea unui loc în cadrul companiei dumneavoastră, sunt disponibil/ă în orice moment pentru a fi contactat/ă în vederea discutării detaliilor unei posibile colaborări.

    Vă mulțumesc!

    Prenume Nume

    Semnătura