Locuri de munca in strainatate

Un job in strainatate este o oportunitate si, in acelasi timp, o provocare majora, atat la nivel personal, cat si profesional. Mai jos, sunt cateva sugestii pentru aceia dintre voi care incep o cariera sau un contract in afara granitelor tarii.

1. Merg oriunde, fac orice - nu e recomandat

In cazul in care intentionati sa lucrati “afara” pe o perioada mai indelungata, va sugeram sa selectati, cu atentie, regiunea in care doriti sa lucrati si tipul de munca pe care sunteti pregatiti sa-l acceptati.

Exista diverse motivatii pentru alegerea unui loc de munca in strainatate. Fiti sigur ca alegeti variantele care se potrivesc cu obiectivele si dorintele dumneavoastra si nu ajungeti in situatia de a regreta pasul facut.

2. Intelegeti foarte bine viza dumneavostra de lucru

Intelegeti cum se obtine dreptul de a lucra in tara respectiva, daca angajatorul poate ajuta sau daca viza de lucru este conditionata de contractul de munca. Va recomandam sa nu acceptati niciodata compromisuri in legatura cu legalitatea sederii dumneavoastra intr-o alta tara.

3. Planificati cheltuielile

In functie de tara in care alegeti sa lucrati, costul vietii poate fi mai ridicat sau mai scazut decat in Romania. Estimati costurile pentru calatorie, cazare, cheltuieli cotidiene si puneti in balanta veniturile asteptate de la noul loc de munca. Este important sa fiti asigurat din punct de vedere financiar pe tot timpul sederii in tara respectiva.

4. Siguranta este capitala

Probabil aceasta este cea mai importanta recomandare. Intelegeti legislatia si reglementarile din tara respectiva, nu va expuneti la riscuri inutile, respectati legile, cultura si traditia tarii respective.

5. Integrati-va in noul mod de viata

Veti avea sansa sa experimentati situatii noi, un alt mod de viata, un alt tip de mancare, o alta cultura si mentalitate.

Fiti deschis la noi experiente, incercati noi produse alimentare, fiti spontan, faceti-va prieteni noi, intelegeti cum traiesc, lucreaza sau gandesc colegii dumneavoastra - e o experienta unica si va poate ajuta enorm in viitor.